U Mađarskoj tek očekuju istorijski nivo Dunava – čak do 850 santimetara

17. septembar 2024 – Sve zemlje u gornjem toku Dunava su ugrožene poplavama nakon velikih kiša tokom druge sedmice septembra. Što se nas tiče, spas se očekuje od Đerdapa, gde će u dogovoru sa Rumunima biti ispuštanjem amortizovan veliki dotok Dunava, kao i odvođenjem u kanale  u Vojvodini, koji su, sreća u nesreći, nakon letnje suše maltene presušili.

Na našem delu toka sve stanice od Bezdana do Novog Sada ući će u redovnu odbranu od poplava. Tokom 19. septembra, kod stanice Apatin i Novi Sad prelaz će biti 20. septembra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke 21. septembra. Što se tiče nizvodnog dela, Zemun, Pančevo, Smederevo, i niže ka Gradištu, tu se ne očekuje da će preći granicu redovne odbrane, kažu hidrolozi.

Talas će nastaviti i 23 i 24. septembra će se približiti granici vanredne odbrane od poplava, ali je neće prevazići. Vrh talasa se očekuje oko 23. septembra, kod Bogojeva 25. septembra, kod Novog Sada 26, i Zemuna 27. septembra.

Inače, HungaroMet je na svojoj Instagram stranici objavio snimak kretanja sada već čuvenog ciklona Boris, uz opasku:, „ono što je nedostajalo tokom celog leta, ciklon je nadoknadio za tri dana, uz preterivanje“.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!