U EU uskoro zabrana pušenja i na otvorenom – i to ne samo cigareta

17. septembar 2024 – Evropska komisija predložila je juče proširenje postojeće zabrane pušenja i na otvorene prostore, na terasama kafića, autobuskim stanicama, na bazenima, u zoološkim vrtovima i sličnim javnim prostorima, a najnovija verzija predloga obuhvata ne samo klasične cigarete – u zabranu će biti uključene i e-cigarete i vejp.

Revizija poziva zemlje EU da prošire pokrivenost politike zabrane pušenja na ključne otvorene površine, uključujući otvorene rekreativne površine za decu, kao što su javna igrališta, zabavni parkovi i bazeni, kao i javne zgrade i stajališta i stanice za prevoz.

Zabrana pušenja odnosi se i na nove proizvode kao što su zagrejani duvanski proizvodi i elektronske cigarete, koji sve više dopiru do veoma mladih korisnika, navodi se u saopštenju, uz napomenu da je. Svetska zdravstvena organizacija nedavno istakla negativne efekte izloženosti korišćenim emisijama iz ovih proizvoda, uključujući značajne respiratorne i kardiovaskularne probleme.

Evropski plan za borbu protiv raka  postavlja cilj stvaranja „generacije bez duvana“ do 2040. godine, da  manje od 5% stanovništva koristi duvan, pa zbog toga pozivaju zemlje EU da sprovode zakone kako bi u potpunosti  zaštitili svoje građane od izloženosti duvanskom dimu na zatvorenim  javnim mestima, radnim mestima i javnom prevozu, kao i da poboljšaju zakone o zabrani pušenja  uz pomoćne mere kao što su ohrabrivanje napora da se odustane od upotrebe duvana i slikovna upozorenja na pakovanjima duvanskih proizvoda.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!