Zbog arheoloških radova zatvoren glavni ulaz u Smederevsku tvrđavu

SMEDEREVO, 18. septembar 2024 – Obaveštavamo posetioce da će, zbog arheoloških istraživanja koja se sprovode u zoni Varoške kapije Smederevske tvrđave, ovaj ulaz biti povremeno zatvoren. Za vreme trajanja radova, posetioci mogu da koriste alternativni ulaz kroz Jezavsku kapiju, u blizini Železničko-industrijske škole Smederevo (ŽIŠ), stoji u današnjem saopštenju JP Smederevska tvrđava.

Radove na četvrtoj fazi zaštitnih arheoloških istraživanja, počevši od 16. septembra, realizuje Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Rok za završetak ovih istraživanja je 60 kalendarskih dana.

Dalje objašnjavaju da ovogodišnja istraživanja predstavljaju nastavak radova realizovanih u periodu od 2019. do 2021. godine, a glavni cilj je prikupljanje neophodnih podataka za izradu projekta konzervacije, uređenja i obnove ovog sektora. Projekat konzervacije, uređenja i obnove radi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Istraženi prostor obuhvata površinu od 1500 m2, a ove sezone je planirano istraživanje na još 500 m2 . Arheološka istraživanja se sprovode u neposrednoj blizini epicentra katastrofalne eksplozije, koja se dogodila 5. juna 1941. godine, kada su uništeni Varoška kapija 1, čitava kula 15 i 60 metara bedema između kule 15 i 16, a veliki deo Varoškog bedema i Tvrđave je rastresen i znatno oštećen. Tom prilikom grad je pretrpeo neprocenjive ljudska žrtve i materijalnu štetu. Upravo zato uređenje ovog prostora pored funkcionalne važnosti za odgovarajuće rešavanje ulaza u Smederevsku tvrđavu, ima i memorijalni značaj negovanja sećanja na tragediju koju je Smederevo pretrpelo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!