Site icon podunavlje.info

Poplavni talas stigao u Srbiju, nastavlja se rast Dunava i narednih dana

20. septembar 2024 – Kako su hidrolozi predvideli, ovog jutra je poplavni talas Dunavom iz Mađarske stigao u Srbiju. Situacija je još uvek daleko od alarmantne, ali će redovna odbrana od poplava, po svemu sudeći, tokom dana i sutra biti proglašena u svim stanicama do Novog Sada.

Na Dunavu će narednih dana vodostaji biti u porastu, i prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod Apatina danas, kod Novog Sada sutra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke u nedelju, sa tendencijom daljeg porasta.

Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra, ali i dalje ispod granica vanredne odbrane od  poplava.

Kod Smedereva Dunav poslednjih dana raste 7 do 10 santimetara na dan, ali je, po jutrošnjim merenjima, nivo još daleko od redovne, kamoli vanredne odbrane od poplava. Jutros je kod Smedereva izmereno 442, a redovna odbrana od poplava proglašava se ovde na 600, a vanredna na 700 santimetara.

Foto: privatna arhiva, FB grupa Volim Dunav

Exit mobile version