Besplatni preventivni pregledi u zdravstvenim ustanovama i ove nedelje

21. septembar 2024 – Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, sa ciljem predupređivanja i rane dijagnostike oboljenja, biće nastavljena i sutra, u nedelju 22. septembra, od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, pa tako i u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Kovinu, a evo gde i šta od pregleda će građani moći da urade.

U Smederevu svi zainteresovani mogu da se jave u prizemlju Doma zdravlja u navedenom terminu, a radiće se merenje krvnog pritiska, EKG i davaće se uputi za osnovne laboratorijske analize.

U Smederevskoj Palanci biće omogućen pregled hematologa i gastroenterologa, građani mogu da izmere krvni pritisak i urade laboratoriju kao i tumor markere. Preventivne preglede će moći da urade u Zdravstvenom centru Smederevska Palanka, odnosno Domu Zdravlja i OB Stefan Visoki.

U Velikoj Plani u prilici će biti da besplatno obave laboratorijske analize krvi (krvna slika, biohemija, CRP…). U laboratoriji će se uzorkovati krv od 7 do 11 časova. Nakon pristizanja laboratorijskih rezultata pacijenti će moći da obave internistički pregled (sa osvrtom na hematološki i gastroenterološki pregled) u periodu od 8 do 17 časova, a po indikacijama biće upućeni da urade i tumor markere (CEA, CA 19-9).

U Kovinu je moguć osnovni pregled – opšta medicina (TA, puls i EKG-opciono) – laboratorija (KKS, biohemija, SRP, LDH, ferritin, transaminase, bilirubin, Fe i tumor markeri – CEA, CA19-9 i Alfa-fetoprotein – opciono) – internistički pregled (gastroenterologija i hematologija) Pacijentima koji su već bili na preventivnim pregledima biće pružene samo osnovne usluge, a pregledi se obavljaju u Službi opšte medicine u Kovinu, biohemijske laboratorije i interne medicine.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!