Site icon podunavlje.info

Novi serijal:  Šest vekova Smederevske tvrđave – u susret velikom jubileju

22. septembar 2024 – Gradnja Smederevske tvrđave započeta je 1428, znači da će joj za četiri godine biti šest vekova. Da niste malo poranili, možda će neko reći. Te četiri godine znače nešto u ljudskom bivstvovanju, ali za nju je to tek kap u vremenskom moru njenog postojanja.

Do kraja godine na ovom portalu bićete u prilici da pročitate znane i manje znane činjenice u vezi sa Tvrđavom, podeljene na celine – svaka će biti posvećena jednom veku. Činjenica da u svakom od stoleća njenog trajanja nije bio isti broj događanja, ni bo broju ni po značaju, još ne znači da u onim „manje zanimljivim“ vekovima nije bilo čega da se zabeleži. U tome i jeste draž, moglo bi se reći, ovog serijala.

Što se tiče prvog veka, tog petnaestog, istoričari kažu da je Evropa u to vreme poznavala tri važna grada: Rim, Istanbul i Smederevo, U analima nalazimo, recimo, navode da je Dubrovnik zaštitu od gusarskih brodova tražio upravo od Smedereva. Sama ova činjenica govori da je Smederevo u to vreme imalo jak uticaj, a samim tim i podršku ostalih državnih, vojnih i kulturnih centara u Evropi. Ali više o tome u prvom nastavku.

Projekat „Šest vekova Smederevske tvrđave – u susret velikom jubileju“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version