Kultura sećanja u romanu „Nebeska svadba“ sa Miomirkom Saičić

SMEDEREVO, 24. septembar 2024 – Tematsko veče Kultura sećanja u romanu „Nebeska svadba“, koji je književna posveta streljanim đacima u Kragujevcu 1941, biće održano ovog utorka u koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu.

Gošća je autorka romana Miomirka Saičić, a tokom programa biće reči o odnosu istorijskog, u ovom slučaju zločinom nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, streljanjem civila, među njima đaka, gimnazijalaca u Kragujevcu, i umetničkog. Biće postavljena pitanja koja su vezana za iskustvo bića koje gleda smrti u lice, za prirodu rodoljublja, osvajačke i okupatorske motive, pravo jačeg,  tradicionalne vrednosti, kao i za osoben tretman radnje koju autorka smešta kako u ovozemaljski, tako i u astralni svet.

Na osnovu romana nastala je i pozorišna predstava koja je stalni eksponat u filmskoj sobi u Muzeju žrtava Šumarice, a Radio Beograd je snimio dramu prema ovom delu.

Miomirka Saičić je multidisciplinarni umetnik – poeta, pisac, slikar. Dobitnica je prestižne nagrade Japana za likovno dečije stvaralaštvo i nagrada: #Plava ptica“, „Bulka“, „Ohridski biser“. Nosilac je i prestižne nagrade „Prsten knjeginje Ljubice“, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo kulture Republike Srbije za poeziju. Član je udruženja književnika Srbije.

Ulaz je na tematsko veče je slobodan, a zainteresovani će moći da kupe knjige po promotivnoj ceni.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!