Site icon podunavlje.info

Noć istraživača 2024 – gledanje u Mesec i zvezde na Dunavskom keju

SMEDEREVO, 26. septembar 2024 – Ovogodišnja Noć istraživača biće u 16 gradova u Srbiji, među kojima je i Smederevo. Sutra, u petak, od 20 do 22 časa, na Dunavskom keju bićee organizovano posmatranje noćnog neba i našeg najbližeg nebeskog pratioca – Meseca.

Uz pomoć teleskopa, realizatori će zainteresovane uputiti u osnovne pojmove o kretanju Meseca oko Zemlje, njegovim uticajima i drugim zanimljivostima. Tokom večeri, biće održano kratko predavanje o Mesecu i zvezdama na nebu, pri čemu će laserom biti pokazana najpoznatija sazvežđa koja se mogu videti u tom trenutku, poput Kasiopeje, Andromede i Labuda.

Onima koji budu došli biće pokazano i kako da instaliraju aplikaciju za prepoznavanje sazvežđa na mobilnim telefonima i kako da koriste modernu tehnologiju za istraživanje noćnog neba.

Kasnije će teleskopom posmatrati Mesec, objašnjavajući njegov uticaj na Zemlju, poput plime i oseke, kretanje Meseca i šta bi se dogodilo ako bi se on udaljio od naše planete. Na kraju večeri, fotografisaće noćno nebo uz pomoć Deer sky kamere, a najbolje fotografije neba i Meseca nad Smederevom biće izložene u Regionalnom centru.

Realizatori su: Dragana Stanimirović, mr Violeta Stanimirović i Dobrisav Jovanović.

Osim u Smederevu, Noć istraživača će biti priređena i u u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji i Šapcu.

Exit mobile version