Prosvetari zamolili roditelje: Ne šaljite decu u škole i vrtiće u sredu

30. septembar 2024 – Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika uputili su pismo savetima roditelja zamolivši ih da u sredu, 2. oktobra ne šalju decu u škole i predškolske ustanove.

„Poštovani roditelji,

Obraćamo Vam se povodom štrajka zakazanog od strane reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti i tražimo vašu pomoć i podršku.

Obrazovni procesi u školama i predškolskim ustanovama su na nikad nižim pozicijama. Sve je manje profesora, učitelja, pomoćnih radnika i stručnih lica koji bi trebalo da rade sa vašom decom.

Kao odgovorni ljudi morali smo da zaustavimo sistem koji obmanjuje sve vas tvrdeći da je u školama i predškolskim ustanovama sve ‘u redu’.

Zbog loših uslova rada, zarada koje su ispod proseka i ugrožene bezbednosti dece i zaposlenih,  pozvali smo sve u školama i predškolskim ustanovama na obustavu rada.

U sistemu koji postoji, a na kome nadležni insistiraju negujući kod vas, roditelja, iluzije da je sve u redu nema nam drugog načina nego da zatvorimo škole i predškolske ustanove u sredu 02. oktobra.

Pozivamo vas da nam se pridružite i pre svega razumete naše razloge.

Molimo vas da tog 2.10. decu ne pošaljete u škole i predškolske ustanove.

Borba za bolje škole i predškolske ustanove u Srbiji je na vama i nama. Vlada Republike Srbije odavno ne razume potrebe vaše dece, a ni nas, zaposlenih.

Jedino zajedno možemo škole i predškolske ustanove učiniti mestom gde će vaša deca biti sigurna i obrazovana onako kako treba da budu – pripremljeni za sutrašnje izazove. Ako mi ne smognemo snage da se suprotstavimo sunovratu danas, sutra neće biti ikoga ko će sa decom u školi i predškolskim ustanovama raditi.

Zato, pomozite nam.

Ne šaljite decu u školu i predškolske ustanove na dan kada mi štrajkujemo. Podržite nas zbog budućnosti naše dece.“

Pismo su uputili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!