O dvesta godina od rođenja Branka Radičevića u planjanskoj Biblioteci

VELIKA PLANA, 1. oktobar 2024 –U Biblioteci „Radoje Domanović“ u Veliko Plani ovog utorka biće veče posvećeno dvestotoj godišnjici rođenja Branka Radičevića, a o tome će govoriti Nenad Grujičić. Početak je zakazan za 19 časova.

Branko Radičević je rođen u Slavonskom Brodu 1824, u porodici Todora i Ruže Radičević. Rođeno ime mu je Aleksije, ali ga je on posrbio u Branko. Njegova porodica se 1830. preselila u Zemun, gde je Branko završio pet razreda srpske i nemačke osnovne škole. U gimnaziju u Sremskim Karlovcima se upisao 1836. Sremski Karlovci i obližnje Stražilovo su imali velik uticaj na Brankova kasnija dela, od kojih je najpoznatije „Đački rastanak“, u kome izražava svoju želju da tu bude i sahranjen.

Prve stihove Branko je napisao još dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, a oduševljen Vukovim reformama se intenzivnije počeo baviti književnim radom. Prvu knjigu pesama je objavio u Beču, na čistom narodnom jeziku u duhu modernog evropskog romantičarskog pesništva.

Slava koju su mu donele prve pesme bila je velika i u Kneževini Srbiji, u koju je nekoliko puta dolazio. U strahu da njegovo prisustvo ne izazove nemire među  omladinom, vlasti su ga proterale iz Beograda.

U to vreme je počeo da oboljeva od tuberkuloze. Vrativši se u Beč 1849. upisao je studije medicine, ali je nastavio da se bavi književnošću i objavio  je još jednu zbirku pesama.

Radičević je umro 1853. u bečkoj bolnici na rukama Vukove žene Ane. Posthumno zbirku pesma je objavio njegov otac 1862. Srpska omladina je ispunila pesnikovu želju i1883. godine prenela je njegove ostatke iz Beča u Stražilovo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!