Nova autobuska stanica u Beogradu otvorena, šta biva sa stanicom Jug

3. oktobar 2024 – Nova autobuska stanica na Novom Beogradu je počela da radi, kakva je da je, a putnici koji su iz tzv. južnog pravca dolazili u Beograd još čekaju da isto desi sa stanicom na Autokomandi. Obećano je prvo da će to biti u isto vreme, pa za petnaestak dana, sada se govori da će to biti za dva-tri meseca… U međuvremenu putnici-nevoljnici idu na dva stajališta na tom mestu, dolazno i odlazno, ili „gornje i donje“ kako ih zovu, bez trotoara i pešačkih prelaza, izlažući se nemalom riziku kada se s decom i koferima provlače između vazda nadrndanih beogradskih vozača.

Prvobitno je bilo kazano da će ovo stajalište, ili stanica, kako vam drago, biti načisto ukinuto, da će svi autobusi morati preko Gazele pravo na Novi Beograd, pa odatle kud koji mili moji. Pobunili su se autoprevoznici, naravno i putnici, u beogradsku Gradsku upravu stigla je peticija sa 8 hiljada potpisa. To verovatno nije previše ganulo donosioce odluka, ali ipak za posledicu ima ovo međustanje: imamo novu autobusku stanicu na Novom Beogradu i provizorijum kod Autokomande.

Da je stara autobuska stanica u Karađorđevoj ulici bila ruglo niko ne spori, baš kao što je i jasno da će se njenim uklanjanjem dobiti poveća površina, na kojoj će nići neka od ekstenzija Beograda na vodi.

Postavlja s pitanje da li je sve moralo baš tako da bude. Ako postoje ma kakvi dugoročni planovi oni bi trebalo da sadrže nekakav redosled, tajm-lajn što bi se modernim rečnikom reklo. Jer, autobuska stanica na Novom Beogradu planirana je pre desetak godina, još tada, zbog same lokacije, na užas mnogih saobraćajnih inženjera, gradnja je započeta pre 4-5 godina, dovoljno vremena da se, eventualno, i pitanje stajališta na Autokomandi uredi. Ali…

Pri tome, kada je tzv stanica Jug u pitanju reč je zapravo o prostoru koji je trebalo da bude parking nikada izgrađenog tržnog centra Delta Planet, a koji se planira već dvanaest godina. Taj parking se nalazi sa voždovačke strane autoputa, dakle u pravcu Beograd-Niš.

Novo stajalište na Autokomandi inače nema pasarelu kako bi se prešlo sa druge strane auto-puta, pa se dešava ovo što možete da vidite na fotografiji, da ljudi s prtljagom prelaze preko kolovoza. Da stignu na međugradski, aukoro će i na gradski prevoz, pošto je najavljena gradska linija koja će ljude odatle voziti do Slavije, pa kud ste došli u Beograd da vidite i fontanu na tom trgu, koji je, uzgred, netom preuređen. Drugi put u relativno kratkom vremenskom periodu. Ma, samo nek’ se radi, samo nek’ se gradi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!