Site icon podunavlje.info

Udruženja poljoprivrednika ne pristaju na izmenu julskog sporazuma

4. oktobar 2024 – Pet poljoprivrednih udruženja, „Stig“ iz Požarevca, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Brestovački Ratari“ iz Banatskog Brestovca, „Adrani“ Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i „Severni Banat“ iz Kikinde, uputili su danas dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumaratsva i vodoprivrede i Vladi da ne pristaju na izmenu sporazuma iz jula ove godine koji su potpisali sa tim ministarstvom.

Traže da se ispune sve navedene stavke bez odstupanja i u dogovorenom roku iz Sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede od 22. jula između Ministarstva i ovih udruženja.

Povod za dopis je to što je Udruženje iz Subotice, koje inače nije ni bilo potpisnik tog sporazuma, juče započelo pregovore o izmeni liste svojih zahteva.

Sporazumom, koji je u julu 2024. godine sa potpisan resornim Ministarstvo i pet gore pomenutih udruženja,  dogovoreno je da se tokom oktobra raspiše javni poziv za isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme i javni poziv za upis parcela u e-agrar po „drugom osnovu“.

Osim toga sporazumom je predviđena isplata 100.000 dinara za odgoj domaćih junica, smanjenje uvoznih kvota za mleko i mlečne proizvode, ukidanje zabrane izvoza rafinisanog i nerafinisanog ulja i uređenje robne berze.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika iz Subotice juče su u Ministarstvu poljoprivrede zatražili da se ispune njihovi zahtevi, ali im je umesto 17.000 dinara ponuđeno 10.000 dinara po hektaru, a o ostalim zahtevima još nije postignut nikakav dogovor.

Foto/ilustracija: FB Složni Pidikanci

Exit mobile version