O licu i naličju čovekoljublja i dobročinstva sa dr Bojanom Radovanović

SMEDEREVO, 7. oktobar 2024 – Gošća današnje tribine koja se bavi filantropijom je dr Bojana Radovanović, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Početak je zakazan za 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo

Sa gošćom koja se temeljno, istorijski i problemski, bavila pitanjem filantropije u svojim istraživanjima razgovaraće se o tome šta motiviše pojedince da svoje vreme, energiju i materijalne resurse posvete dobrobiti drugih, čuće se i kako je pojam filantropije bio shvatan u različitim epohama, na koji način je u antici darivanje dovođenjo u vezu sa vrlinom, a kako se dobročinstvo manifestovalo sa dolaskom industrijalizacije koja je u 19. veku bila povezana i sa rastom broja siromašnih i ljudi koji žive u lošim uslovima.

Bojana Radovanović je naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i koordinatorka Laboratorije za studije filantropije, solidarnosti i brige – SolidCare lab. Angažovana je i kao predavačica na master programu Humanitarna pomoć i krizni menadžment, Škole za internacionalno usavršavanje. Prethodno je radila u Institutu ekonomskih nauka, a sedam godina je bila angažovana kao koordinatorka za Srbiju Regionalnog programa podrške istraživanjima u oblasti društvenih nauka, Univerziteta u Friburgu i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Doktorirala je u Centru za studije razvoja, Univerziteta u Kembridžu, gde je prethodno stekla zvanje mastera. Diplomirala je na Ekonomskom fakuletetu, Univerziteta u Beogradu i završila master studije filozofije na Filozofskom fakultetu istog univerziteta. Njena interdisciplinarna istraživanja usredsređena su na filantropiju, civilno društvo, primenjenu etiku i pristup zasnovan na sposobnostima. Objavila je više desetina naučnih i stručnih radova i učestvovala u brojnim domaćim i međunarodnim projektima.  Autorka je monografije O čemu govorimo kada govorimo o filantropiji? (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, 2021). Dobitnica je nagrade za najbolji naučni rad na Devetoj međunarodnoj naučnoj konferenciji Evropske istraživačke mreže iz oblasi filantropije održanoj u Bazelu 2019. godine za rad Conceptualising and Measuring Philanthropy. Evidence from Serbia.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!