Site icon podunavlje.info

Tribina o prevenciji raka dojke na smederevskom gradskom trgu

SMEDEREVO, 12. oktobar 2024 –– Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, da bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja obolelih od karcinoma dojke. I ovog oktobra na smederevskom centralnom gradskom trgu održana je tribina na ovu temu, govorila je danas dr Sonja Dunčić, a po tradiciji u nebo iznad grada poleteli su roze baloni – simbol borbe protiv raka dojke.

– Najvažnije da naučimo žene da se samopregledaju, od dvadeset i pete godine pa nadalje. Više od polovine karcinoma žene same napipaju. Nažalost, kod nas se karcinomi otkrivaju kod dve trećine obolelih kada su veći od dva santimetra, kada su u nekoj uznapredovaloj fazi.  Žene treba da dođu na klinički pregled barem jednom godišnje, sa pregledima treba da počnu od dvadeset i pete godine, a sa 40 to bi trebalo da bude redovna obaveza za sve žene. Posle pedesete godine bi bar svake dve godine trebalo da rade mamografski pregled – kaže doktorka Dunčić.

U Srbiji, po rečima doktorke, svake godine između 4 i 4 i po hiljade žena oboli od raka dojke, a oko 1.700, na žalost, ne dočeka izlečenje. Svake godine u Podunavskom okrugu bude otkriveno više od 00 slučajeva karcinoma dojke. Mamograf u Smederevu već duže vreme ne radi, ali je tu obećanje da će uskoro stići.

Exit mobile version