Obeležen Dan oslobođenja Smedereva u Drugom svetskom ratu

SMEDEREVO, 16. oktobar 2024 – Na današnji dan, pre 80 godina, nakon trodnevnih borbi vojnici Prve krajiške brigade i 75. korpusa Crvene armije porazili su i naterali na povlačenje delove nemačke 1. brdske divizije oslobodivši Smederevo.

Borbe za oslobođenje Smedereva vođene su od 14. do 16. oktobra 1944. godine. Dva bataljona Prve krajiške brigade, uz podršku topova Crvene armije, izvršile su ujutro napad na Leštar, Karađorđevo brdo i Provaliju i primorale Drugi bataljon nemačkog pešadijskog puka na povlačenje.

Kakav su žestok otpor pružali okupatori govori broj njihovih vojnika koji su izbačeni iz stroja. Nemačka strana u Smederevu je pretrpela gubitak od 250 vojnika, a Prva krajiška brigada i Crvena armija imale su 6 mrtvih i oko 35 ranjenih. U predvečerje 16. oktobra grad je bio slobodan.

Na strani oslobodilaca se u Drugom svetskom ratu, kako se moglo čuti od Ranka Višekrunića iz Gradskog odbora SUBNOR-a, borilo više od 6.000 Smederevaca, od kojih 990 nije dočekalo kraj rata.

Program je započeo posetom spomeniku“ 5. jun“ i Muzeju u kome se okupljenima gostima i građanima obratila gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Tradicionalno, povodom godišnjice oslobođenja grada, ispred bisti Ivana Stefanovića Srbe, Milivoja Stojkovića Miće i Svetomira Mladenović Svete u spomen parku „Tri heroja“ odata je počast onima koji su dali živote za slobodu i položeni su venci.

Nakon polaganja venaca u Centru za kulturu upriličena je Svečana akademija povodom 80. godina od oslobođenja Smedereva. Prigodan program izveli su učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ i Gradski hor „Kir Stefan Srbin“.

Foto: Grad Smederevo FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!