Site icon podunavlje.info

Dan borbe protiv siromaštva – u Srbiji svaki peti stanovnik u toj kategoriji

17. oktobar 2024 – Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, tim povodom Republički zavod za statistiku je objavio nevesele podatke o broju ljudi koji su siromaštvom ugroženi u Srbiji, a takvih je19,9 posto u ukupnom stanovništvu.

Mada iz RZS tvrde da se procenat smanjio u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 20,2 posto, iz Udruženih sindikata Sloga napominju da, prema procenama agencija Ujedinjenih nacija, apsolutno siromaštvo u Srbiji beleži visoke stope, ali da oni veruju da su ti podaci potcenjeni, jer mnogi građani koji preživljavaju na minimalnim primanjima, zbog ličnog dostojanstva, ne priznaju svoje siromaštvo.

Navodeći da siromaštvo nije samo ekonomsko pitanje, Sloga ističe da ono ima i kulturnu dimenziju i da rastuća funkcionalna nepismenost u obliku neinformisanosti o realnoj slici u kojoj živimo dodatno pogoršava već tmurnu sliku.

Opet, prema podacima RSZ, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosi 27,2 odsto i u odnosu na godinu ranije niža je za 1,8 posto.

Stopa rizika od siromaštva, kako objašnjavaju, predstavlja procenat onih čiji je raspoloživi ekvivalentni prihod niži od praga rizika od siromaštva, koji je u 2023. iznosio 29.100 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo. Za domaćinstvo s dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina iznosio je 52.380, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina to 61.110 dinara.

Posmatrano prema starosti, lica stara 65 i više godina bila su najviše izložena riziku od siromaštva – 23,5%, kao i oni od 55 do 64 godine – 23,0%. Najnižu stopu rizika od siromaštva imali su oni od 25 do 54 godine – 16,8%.

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece – 34,7%, a najnižu domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba – 13,3%.

 

Exit mobile version