Site icon podunavlje.info

Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH 1941-1945

SMEDEREVO, 17. oktobar 2024 – U smederevskoj Narodnoj biblioteci ovog četvrtka će biti predstavljena knjiga Sretena Jakovljevića „Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH 1941-1945“, njeno drugo dopunjeno izdanje.

Knjiga je rezultat višedecenijskih istraživanja u arhivama, bibliotekama, kao i neposrednih razgovora sa učesnicima Drugog svetskog rata.

OI knjizi će govoriti istoričari, profesori Rajko Sarić i Ratko Vukelić i autor, a početak je zakazan za 18 sati na pozajmnom odeljenju za odrasle.

Sreten Jakovljević rođen je 1950. u selu Bijela kod Konjica. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, srednju u Konjicu, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Prvi tekst objavio je u listu mladih BiH „Naši dani“ u Sarajevu. Bio je saradnik i član redakcije lista „Treći mart“ u Konjicu. Po prelasku u Beograd, od 1985. do 2000. godine, bio je šef Informativne službe fabrike „21. maj“ iz Rakovice, a potom direktor štamparije (grafičko-izdavačkog preduzeća „DMB Grafika“ u Beogradu). Član je Udruženja novinara Srbije od 1985. godine.

Objavio je knjigu „Otrgnuti od zaborava“ 1991. godine, više radova u stručnim časopisima i knjigama, kao i dva naučna rada u SANU. Bio je predsednik SKPD „Prosvjeta“ u Konjicu. Urednik je lokalnog lista koji se objavljivao pod nazivima „Rakovičke novine“, „Naše novine“, „Čukarica Rakovica“. Sarađivao je u više dnevnih listova u Beogradu. Suvlasnik je porodične firme „Lokal pres“ koja izdaje list „Naša Rakovica“.

Exit mobile version