Site icon podunavlje.info

Završen 55. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen

SMEDEREVO, 18. oktobar 2024 – Uručenjem nagrada, na tradicionalnoj  večeri laureata, sinoć je završen Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“. Najveće festivalsko priznanje „ Zlatni ključ Smedereva“  predat je nigerijskom pesniku Niji Osundareu.

Osundare je svetski priznat kao jedan od najpoznatijih afričkih pesnika, naučnika i intelektualaca. Autor je više od dvadeset zbirki poezije, četiri drame i brojnih monografija i članaka o književnosti, jeziku, kulturi i društvu. Obrazovanje je stekao na tri kontinenta: diplomirao je na Univerzitetu Ibadanu u Nigeriji, magistrirao na Univerzitetu u Lidsu u Velikoj Britaniji i doktorirao na Univerzitetu Jork u Torontu u Kanadi. Pesme su mu prevedene na više svetskih jezika. Trenutno je profesor emeritus na univerzitetu u Nju Orleansu, SAD i gostujući profesor na Univerzitetu u Ibadanu u Nigeriji. Za svoja umetnička dela i profesionalna dostignuća Osundare je primio brojne nagrade.

„Zlatni ključ Smedereva“, četrdeseti po redu, Osundareu je gradonačelnica Jasmina Vojinović , a dobitnik se publici se odužio kazivanjem svojih stihova, a zatim i rečima zahvalnosti za nagradu i srdačan doček u Smederevu.

Nagrada za poetsko stvaralaštvo za decu“ Zlatni ključić“ pripala je Bošku Lomoviću, priznanje “Zlatna struna“ za neobjavljenu zbirku pesama Aleksandru Mariću, nagrada „Tomislav Stevanović“ za najlepšu pesmu o Smederevu, Vesni Nikolić, a „ Smederevski Orfej“ za zavičajnu poeziju, Milanu Todoroviću.

Povelju „ Zlatko Krasni“ za prevođenje savremene poezije dobio je Dragan Purešić, a povelju lista „ Naš glas“ Jovica Tišma.

Generalni pokrovitelji 55. Međunarodnog festivala „Smederevska pesnička jesen“ bili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Smederevo. Pokrovitelj „Pesničkih meridijana Smedereva“ bila je Medicinsko- farmaceutska škola „ Sveta Petka“ Smederevo, a prijatelji festivala Centar za kulturu i Narodna biblioteka Smederevo kao i Rotari klub Smederevo.

Foto:  Grad Smederevo FB

Exit mobile version