Udruženja penzionera: Prosečna penzija da bude 55% prosečne zarade

Izvor: novaekonomija.rs, 19. oktobar 2024 – U Udruženju sindikata penzionera Srbije očekuju da u naredne dve godine prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade, rečeno je juče u Kragujevcu. Kako je najavljeno na tribini, udruženje će predočiti Vladi Srbije nekoliko predloga za „bolju starost najugroženije populacije“. Trenutno je, kako je rečeno, prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u Srbiji.

– Očekujemo da penzija ne zaostaje, odnosno da ne bude manja od polovine prosečne zarade – rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić.

Naveo je da penzioneri razumeju da Srbija „ima velika iskušenja ekonomske i političke prirode“, ali smatraju da „njihov tretman treba da bude mnogo bolji i dostojanstveniji“.

Prema njegovim rečima, penzioneri u Srbiji su „najugroženija populacija koja zaslužuje bolju starost“.

– Prvi predlog je vanredno usklađivanje penzije ukoliko dođe na nivo ispod 50 posto prosečne zarade – naveo je jedan od autora monografije „Socijalna sigurnost i budućnost penzionera u Srbiji“ Rajko Kosanović.
Kazao je da „treba menjati način usklađivanja penzija“, a predlažu i „ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremenog odlaska u penziju ne svojom voljom, kada penzioner napuni 65 godina“.

Iz Udruženja su istakli i da je važno da se za oko 200.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja obezbedi „socijalna zaštita“ u visini 65 posto minimalne penzije.
Smatraju i da najniža penzija treba bude 65 posto od prosečne penzije.

Predlog je i da u slučaju smrti bračnog druga, 30 posto njegove penzije ostane drugom bračnom drugu.

Traže se i izmene u Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) u vezi sa strukturom članstva u Upravnom odboru Fonda PIO, a ocenjeno je i da je neprihvatljivo što Fond nema nadzorni odbor.

Svi predlozi će biti formulisani i upućeni Vladi Srbije, posle javnih tribina u 15 najvećih gradova u Srbiji, najavljeno je.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!