Na mestu stare autobuske stanice u Beogradu niče pet osmospratnica

22. oktobar 2024 – Na ovom portalu mogli ste u dva navrata da čitate o mukama putnika iz ovog pravca nakon premeštanja glavne autobuske stanice na Novi Beograd u septembru. Ako ste se pitali čemu toliko žurba, posle petogodišnjeg oklevanja i dok još nije ni blizu završeno stajalište Jug kod Autokomande, neka samo bude rečeno da se maltene još nisu prvi putnici ukrcali u autobuse na novoj, nezavršenoj stanici, kad je počelo rušenje stare. Jer, tu treba da nikne pet osmospratnica koje gradi Belgrade Waterfront, u narodu poznat kao Beograd na vodi. Ali, kada su u pitanju nova i stara autobuska stanica, što bi rekli u nekada popularnim tele-šopovima, i to nije sve…

Pre par meseci kompanija Beograd na vodi je, iz četvrtog pokušaja, dobila lokacijske uslove za gradnju na mestu starog BAS-a, što je bio preduslov za podnošenje zahteva i pribavljanje građevinske dozvole kako bi mogli da izgrade taj stambeno-poslovni kompleks ukupne bruto površine od gotovo 100.000 kvadrata od kojih će 69.500 biti iznad zemlje.

Beograd na  vodi najavio je, naime, na mestu srušene autobuske stanice gradnju stambenog kompleksa sa pet osmospratnih zgrada, u okviru koga će se nalaziti i zgrada BW Diva. A samo ta zgrada će, kako navode, imati 206 parking mesta, 8 spratova i 148 stanova različitih tipova, od garsonjera do luksuznih dupleks penthausa sa četiri spavaće sobe, objavila je eKapija.

Svi objekti će imati dva podzemna nivoa, prizemlje, osam spratova i još jedan nivo iznad. U ovim zgradama biće ukupno 629 stanova i 26 poslovno-komercijalnih lokala. Kada je reč o garažama predviđene su dve sa 806 mesta, od čega 41 parking mesto za osobe sa posebnim potrebama.

Idemo sad na Novi Beograd, kod nove autobuske stanice. I ova lokacija je, iznenada, postala atraktivna za graditelje. U neposrednoj blizini nalazi se depo GSP-a, koji će, pogađate, takođe uskoro biti preseljen – na plac na putu ka Surčinu. Selidbom depoa iz Bloka 66 na novu lokaciju biće oslobođeno atraktivno zemljište od oko 22 hektara, u neposrednoj blizini nove autobuske stanice, naselja Belvil i tržnog centra Delta Siti. Ubilo se za neki novi kompleks zgrada.

Šta će Beogradu toliki stambeni kvadrati kada po popisu iz 2022. u prestonici ima oko 10.000 stanova u kojima niko ne živi, upitaće se neko. I još češće pitanje – ko će sve te silne stanove u novim zgradama da kupi? Očigledno da ima ko. I to za keš! Po podacima Republičkog geodetskog zavoda, onoga što narod zove katastar, poslednjih godina između 80 i 85 posto stanova se kupuje za gotovinu, kako koje godine. Samo u drugom kvartalu 2024, opet po podacima RGZ, prodato je oko 11 i po hiljada stanova. Da se računa po najmanjim mogućim cenama kvadrata najmanjih stambenih jedinica pa to znači da je samo za ta tri meseca u kupoprodaji nekretnina obrnuto oko milijardu evra!

U nekim drugim okolnostima, da ne kažemo u nekoj drugoj zemlji, samo na taj podatak, o količini novca, i to keša, upalila bi se crvena lampica u poreskoj upravi, policiji i tužilaštvima. Uzme se spisak novokupljenih stanova od RGZ i krene: “Dobar dan. Dobar dan. Vi ste iskeširali xy hiljada evra za ta i tu nekretninu, alal vam vera, a ‘el vam nije problem da nam pokažete papire, kako ste došli do tih para? Ako nemate napismeno, možete i svojim rečima. Dete, piši ”. Ali to, naravno, ne biva. A ti, narode, vuci kofere i kolica s bebama preko kolovoza na Autokomandi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!