HBIS-u izdata dozvola za emisiju gasova sa efektom staklene bašte

23. oktobar 2024 – Kompanija HBIS Serbia, vlasnik smederevske železare, dobila je dozvolu za emisiju gasova sa efektom staklene bašte (Greenhouse gasess – GHG), koju je izdalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije, saopšteno je danas iz ove kompanije.

Ovo je dozvola pod rednim brojem 2, izdata u Srbiji za emisiju GHG, a HBIS Serbia je među prvim industrijskim kompanijama u zemlji koja je ostvarila ovaj značajan uspeh, u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama. Zakon nalaže da postrojenje u kojem se obavlja aktivnost koja dovodi do emisije GHG, mora imati dozvolu za tu emisiju, a uslovi za podnošenje zahteva za dobijanje dozvole su stvoreni kada je 2024. stupio na snagu Pravilnik o monitoringu i izveštavanju o emisijama GHG.

Ministarstvo je, nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju kompanije HBIS Serbia utvrdilo da ista sadrži sve potrebne podatke. Agencija za zaštitu životne sredine je u izveštaju ocenila da je Plan monitoringa HBIS Serbia izrađen u skladu sa propisima, te da je kompanija u stanju da obezbedi monitoring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa zakonom.

Ovo je bio veliki projekat, u potpunosti realizovan internim resursima kompanije HBIS Serbia, koja će i u budućnosti nastaviti da unapređuje svoj plan monitoringa i fokusira se na smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2), usklađujući svoje poslovanje sa globalnim standardima zaštite životne sredine.

HBIS Serbia ostaje posvećena održivom razvoju i doprinosu očuvanju životne sredine, postavljajući visoke standarde u industriji kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, stoji na kraju današnjeg saopštenja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!