Obilazak radova na čišćenju buduće smederevske marine

SMEDEREVO, 23. oktobar 2024 – Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović i predsednik Gradske skupštine Milan Perić obišli su danas radove na čišćenju akvatorije buduće marine u Smederevu.

Perović je tom prilikom podsetio da je Agencija uložila 50 miliona dinara u bagerovanje smederevske marine.

„Radovi obuhvataju vađenje oko 50.000 kubnih metara mulja. Kada uklonimo sav rečni nanos, ispunićemo preduslov za dalju izgradnju ovog nautičkog objekta,” kazao je on.

Najavio je da će Agencija u narednom periodu nastaviti realizaciju tog infrastrukturnog projekta.

„Planiramo da naredne godine počnemo drugu fazu projekta, odnosno da opremimo marinu pontonima i stavimo je u funkciju krajem 2025. ili početkom 2026. godine,” dodao je Perović.

Prema njegovim rečima, marina u Smederevu je jedna od ukupno pet marina koje će se graditi u okviru projekta „Zaplovi Srbijom”.

„Naš cilj je da iskoristimo potencijale Smedereva i ojačamo nautički sektor u Srbiji. Osim toga, želimo da povećamo udeo prihoda od nautike u ukupnim prihodima od turizma u našoj zemlji,” naglasio je Perović.

Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović istakla je da čišćenje akvatorije buduće marine za Smederevo predstavlja jasan znak da je ovaj grad na Dunavu sve bliži početku njene izgradnje.

„Sa marinom bićemo u prilici da više iskoristimo potencijale koje nam pruža reka Dunav. Naša prednost za privlačenje posetilaca je bogatstvo turističkih, kulturnih i sportsko-rekreativnih sadržaja koji se održavaju tokom čitave godine, ali i blizina Smederevske tvrđave u čijem će zaleđu biti smeštena marina,” navela je Vojinović.

Dodala je da Smederevo zaslužuje da bude prepoznatljiva tačka na nautičkoj mapi Srbije, Evrope i sveta i da sa ostalim gradovima Podunavlja bude povezano vodnim saobraćajem.

„Ovaj infrastrukturni projekat svakako će doprineti razvoju privrede i turizma ne samo u Smederevu već i čitavoj zemlji,” zaključila je gradonačelnica.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnice Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!